Zamiłowanie Polaków do warzyw nie jest żadną tajemnicą i zaskoczeniem. Od czasów Bony Sforzy, czyli włoskiej żony króla Zygmunta Starego, zainteresowanie tego typu produktami na polskich stołach tylko i wyłącznie rosło. Obecnie warzywa są jednym z podstawowych składników jadłospisu na każdym polskim stole. Nie powinno więc nikogo dziwić, że popyt na takie towary jest na rynku bardzo wysoki.

Czas, który ma wielką cenę

Tempo życia, jakie jest obecnie udziałem Polaków przekłada się na bardzo ograniczoną ilość czasu, jaki mogą przeznaczać na codzienne, oczywiste obowiązki. W praktyce oznacza to przede wszystkim skrócenie czasu, jaki rodacy przeznaczają na przygotowywanie posiłków. I to wszelkimi sposobami. Jednym z nich jest sięganie po wstępnie przygotowane składniki, które przyspieszają gotowanie.

Z tego też powodu każdy producent suszonych warzyw ma w swojej ofercie konfekcjonowane w formie sprasowanej kostki warzywa przeznaczone do gotowania zup. Zwykle jest to popularna włoszczyzna, w bezpośredni sposób nadająca się do gotowania bulionów i zup.

Walory, które nie zanikają

Suszenie warzyw ma jedną zasadniczą zaletę – ograniczając ilość miejsca, jakie zajmują, zachowują swoje wszelkie walory smakowe i odżywcze. W suszu pozostają wszelkie składniki mineralne, mikroelementy i witaminy, wsparte dość sporą ilością błonnika. Stąd, też standardowy producent warzyw suszonych zwykle we wszelkich materiałach marketingowych podkreśla tego typu zalety swoich produktów.

Jest jeszcze jedna, niezaprzeczalna zaleta suszu warzywnego – takie spreparowanie pozwala na przedłużenie terminu przydatności warzyw do spożycia. Ma to niebagatelne znaczenie pod kątem gromadzenia i przechowywania domowych zapasów. W zależności od rodzaju sposobu konfekcjonowania, jaki wybrał dany producent suszonych warzyw, pojedyncze opakowania suszu mogą zawierać od kilkunastu do nawet kilkuset gram produktu.

Konkurencja na rynku

Myliłby się ten, kto powiedziałby, że działalność jako producent suszonych warzyw jest branżą niszową. Praktycznie w każdym regionie naszego kraju funkcjonuje co najmniej kilku dużych i wielu pomniejszych wytwórców takich produktów.

Z tego też powodu można zaryzykować stwierdzenie, że nasz rynek jest stosunkowo mocno nasycony podażą takich towarów, a producenci suszonych warzyw mocno ze sobą konkurują, co przede wszystkim przekłada się na coraz większą jakość i korzystną cenę rynkową.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *