Musztarda jest jedną z najpopularniejszych przypraw wytwarzanych z nasion gorczycy. Olbrzymia popularność musztardy wynika przede wszystkim z wszechstronnego zastosowania i rewelacyjnych walorów smakowych. Pamiętać należy jednak o tym, że dobry producent musztardy ma do zaoferowania wiele odmian, dlatego też warto dowiedzieć się o nich nieco więcej.
Rodzaje musztardy, które trzeba znać
W dzisiejszych czasach można wyróżnić ok. 40 różnorodnych gatunków gorczycy. Między innymi dlatego też producenci oferują tak wiele odmian musztardy. Większość producentów w pierwszej kolejności korzysta z dobrodziejstwa czarnej, brązowej, żółtej i białej gorczycy. Na konsystencję duży wpływ ma nie tylko sposób mielenia wymienionych nasion, ale również jakość użytego płynu. Mowa tutaj nie tylko o wodzie, ale również o sokach i occie.
Tradycyjna musztarda produkowana jest z białej gorczycy, która pochodzi głównie z Morza Śródziemnego. Do podstawowych składników należy zaliczyć pieprz, estragon i kolendrę. Europejskie i amerykańskie musztardy produkowane są z brunatnej gorczycy pochodzącej z Himalajów.
Na półkach sklepowych dostępna jest musztarda delikatesowa, która wyróżnia się łagodnym smakiem. Dijon to z kolei odmiana, która zawiera wino albo sok z winogrona. Dużym zainteresowaniem cieszy się także słodka musztarda kremska i ostra serepska.
Musztarda dla smakoszy
Każdy czołowy producent musztardy oferuje nie tylko klasyczne musztardy, ale również specjalne odmiany dla najbardziej wymagających konsumentów. W Polsce coraz większą popularność zdobywa na przykład francuska musztarda, która jest połączeniem jasnej i ciemnej gorczycy.
Do wielu dań dodawana jest musztarda stołowa, która wyróżnia się łagodnym smakiem i jasną konsystencją. Jest to idealny wybór dla osób, które lubią lekko pikantne przyprawy. Na samym końcu warto wspomnieć o rosyjskiej musztardzie, która w swoim składzie zawiera niewielkie drobinki ciemnej gorczycy. Nowością na rynku jest musztarda bawarska, chrzanowa i angielska.