Wielu dietetyków zaleca włączenie do swojej diety soków. Najlepiej zrobionych samodzielnie, bez żadnych sztucznych dodatków i cukrów. Szczególnie polecany jest sok z zielonych warzyw. Ma on zapewniać najwięcej korzyści zdrowotnych. Z czego wynika popularność tego soku i czy rzeczywiście jest tak skuteczny?
Początki popularyzacji
Sok z zielonych warzyw jest ważną częścią postu znanego jako dieta Dąbrowskiej. Jest jedną z rzeczy do spożycia (obok wody i herbat ziołowych), których nie trzeba sobie limitować, gdy jesteśmy na tej diecie.
Nie każdy jest chętny na całkowite poświęcenie się procesowi utraty wagi, by zdecydować się na pełny kilkutygodniowy post. Zaczęto więc korzystać z niektórych rozwiązań, jakie znalazły zastosowanie w diecie dąbrowskiej. Na przykład postanowiono spopularyzować zastępowanie zielonym sokiem jednego z posiłków – przykładowo śniadania.
Zielony sok – co potrzeba do przygotowania?
Zielony sok to szeroka nazwa na różne kombinacje soków wyciskanych z roślin o zielonym kolorze. Dieta Dąbrowskiej pozwala na użycie najróżniejszych warzyw (takich, których smak się lubi) i przypraw: mogą to być chociażby brokuły, szpinak czy kiełki. Bezkonkurencyjny często okazuje się seler naciowy. Do tworzenia koktajli można też wykorzystać rukolę albo jarmuż.
Przykładowe proste kombinacje to jabłko z natką pietruszki ze szpinakiem i kurkumą. Albo jabłko z kiwi i selerem naciowym oraz kolendrą. Tak naprawdę kombinacji jest mnóstwo, a proporcje ustala się według własnego gustu. Można w ten sposób stworzyć przepyszne soki, które dadzą wiele dobrego organizmowi.
Jakie są zalety regularnego picia soków z zielonych warzyw?
Jeżeli wyrobimy w sobie nawyk sięgania po taki sok bardzo regularnie, możemy liczyć na zbawienny wpływ na nasze ciało. Pyszny sok to świetny sposób na dostarczenie sobie dużej ilości warzyw i owoców na raz. Zapewnią one potrzebne witaminy i minerały.
W ten sposób zdecydowanie odciążysz swój układ trawienny, oczyścisz organizm z wewnętrznych toksyn i przyspieszysz procesy trawienne. Większość zielonych roślin ma też właściwości odkwaszające. Wszystkie te działania przekładają się na wsparcie w osiągnięciu zdrowej sylwetki i zwiększą poziom odporności organizmu.
Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Instytutu zdrowia Sofra